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Concrete
Q&A
Can Testing Laboratories 
Have True Companions? 

Q. We work in a rural area with only two ready 
mixed concrete producers within 30 minutes of 
most of our jobsites. Concrete testing agencies are 

directly engaged by the owner, so we have no control over the 
choice of testing laboratories that monitor our work. 
However, our local producers often provide their own test 
personnel to perform concurrent (companion) testing, and 
they occasionally challenge the test results (for slump, air 
content, or compressive strength) provided by the owner’s 
testing agency. Table 1 shows test results for one of our 
projects. How do we know this testing is being conducted 
properly, and what is an acceptable variance between results 
from two laboratories performing parallel testing on the same 
load of concrete?

A.ACI 301-20, Section 1.7.3,1 specifies the duties 
and responsibilities of the owner’s testing agency, 
including:

	• Samples are to be obtained in accordance with ASTM 
C172/C172M2 from a full load after all adjustments are 
made;

	• Slump and air content are to be measured in accordance 
with ASTM C143/C143M3 and ASTM C231/C231M,4 
respectively; and

	• Cylinders produced for strength testing are to be made and 
cured in accordance with ASTM C31/C31M.5 
Tests of air content and slump can be made on preliminary 

samples and adjustments can be made and communicated to 
the batch plant for subsequent loads. In accordance with 
ASTM C94/C94M, Section 17.6,6 if the slump or air content 
fall outside specified limits, a check test should be made on a 
separate sample before a decision is made to reject the load. 

When preparing cylinders for testing, they must be cured in 
the field in accordance with ASTM C31/C31M. Per Section 
10.1.2, specimens should be initially stored for up to 48 hours 
at a 60 to 80°F (16 to 27°C) temperature range for concrete 
mixtures with a specified strength less than 40 MPa (6000 psi) 
and 68 to 78°F (20 to 26°C) for mixtures with specified 
strength of 40 MPa or greater. The initial curing should be 
documented using a minimum/maximum thermometer or by a 

continuous temperature recording device. The cylinders are to 
be transported to the laboratory within 48 hours (2 days) and 
subject to curing in a moist room or immersed in lime water 
and maintained within a temperature of 73.5 ± 3.5°F (23 ± 2°C). 

While ACI 301 is silent on the topic, it is acceptable for 
companion testing to be conducted by quality control 
personnel representing the concrete producer (alternatively, a 
third party can capture video of the testing conducted by the 
owner’s testing agency). 

The acceptable differences in test results between the two 
testing agencies are based on interlaboratory studies and 
stated in precision statements in relevant ASTM standards:
	• ASTM C143/C143M, Section 9.1.4, indicates that the 

acceptable difference of measured slump between two tests 
on the same sample is 0.82 in. for 1.2 in. (20 mm for 30 mm) 
slump, 1.10 in. for 3.4 in. (28 mm for 85 mm) slump, and 
1.50 in. for 6.5 in. (38 mm for 160 mm) slump; 

	• ASTM C231/C231M, Section 11.2.2.2, indicates that the 
acceptable difference between results of two tests on the 
same sample varies depending on the air content but it’s 
around 0.49 to 1.30% for an average air content between 3 
and 8%; and

	• ASTM C39/C39M, Section 11.1.3, indicates that test 
results made from the same sample are not expected to differ 
by more than 14% of their average, where a test result is the 
average measured strength of two or three test specimens.
These acceptable differences can be used to compare test 

results obtained by two testing agencies, ideally performed on 
the same sample (wheelbarrow), or, less ideally, on different 
samples from the same load of concrete. 

As you noted in your question, Table 1 provides data 
obtained by two testing agencies. The difference in companion 
slump test results is no more than 3/4 in. for 4 to 5 in. (19 mm 
for 102 to 127 mm) slump, which is less than the limit of an 
acceptable difference stated in ASTM C143/C143M. The 
maximum difference in air content is 0.3%, which is also less 
than the acceptable difference stated in ASTM C231/C231M. 
Finally, differences in compressive strength test results 
measured by the two testing agencies do not exceed 14% of 
their average (shown in parentheses) stated in ASTM C39/C39M. 
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Based on these test results, the differences between the 
testing agencies are within the precision stated in the 
applicable ASTM test methods. In most cases, the 
compressive strength from the concrete supplier’s testing 
agency is marginally higher than those of the owner’s testing 
agency, suggesting that there may be a systemic bias, but there 
is no basis to indicate that these results are statistically 
different. We also can’t say if the results of one testing agency 
are better or worse than another. 

Further guidance regarding third-party concrete testing and 
troubleshooting typical testing issues that arise during 
construction projects, as well as sample concrete strength 
calculations to help ensure quality of concrete testing, are 
provided in NRMCA TIP 16,7 part of the NRMCA’s 
Technology in Practice (TIP) series.
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Table 1: 
Comparisons of test results provided by the owner’s and producer’s testing agencies

Date Testing agency Slump, in. Air content, % 28-day compressive strength, psi
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Producer 5.00 5.50 4530

Difference 0.75 0.30 470 (601)*
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